Ale jaja

Pewnie niejednokrotnie zdarzyło ci się przygotowywać jajka na twardo. Czy spotkałaś się kiedyś z trudnościami przy obieraniu jajka ze skorupki? Z całą pewnością TAK! Czy jest jakiś sprawdzony sposób, dzięki któremu jajko można ładnie obrać, by zachowało estetyczny wygląd? Z jeszcze większą pewnością TAK!

Sposób na to jest naprawdę banalny. Jedyne, co trzeba zrobić, to tuż po ugotowaniu jajek włożyć je na kilka chwil do zimnej wody. Po tym zabiegu skorupka będzie schodzić bardzo ładnie, nie sprawiając najmniejszych problemów.

Inna porada „jajeczna” dotyczy surowych żółtek. Zostało ci kilka żółtek i nie masz co z nimi zrobić? Przelej je do szklanki, następnie nalej tam odrobinę wody lub oleju (by zakryć żółtka) – dzięki temu nie wyschną, a na koniec wstaw je do lodówki, żebyś mogła skorzystać z nich, jak tylko nadarzy się taka okazja.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.