Aluminium w służbie kuchni

Kto by pomyślał, że nawet kuchenna folia aluminiowa ma swoją instrukcję obsługi! A no ma. I to nawet dość skomplikowaną, jak na taki banalny przedmiot. Jak zapewne zauważyliście, strony folii różnią się od siebie. Jedna jest błyszcząca, prawie, jak lusterko. Druga zaś posiada matową fakturę.

Nie jest to bez znaczenia. Bowiem błyszcząca strona chroni przed ciepłem, a matowa przepuszcza je. Informacje te są istotne przy pieczeniu ciast. Jeśli zależy ci na szybkim upieczeniu ciasteczek, wystarczy jedynie wybrać odpowiednią stronę folii, a mianowicie zawinąć je tak, by matowa strona była na zewnątrz. Ale jeśli chcemy, by świeżo upieczony kurczak dłużej zatrzymał ciepło, musimy zawinąć go tak, by błyszcząca strona folii aluminiowej znajdowała się na zewnętrznej stronie.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.