Babka z… kaszy manny

Większość z nas przepisy na ciasta kojarzy raczej z biszkoptami, cukrem, mąką i jajkiem. A czy ktoś z nas próbował kiedyś użyć do wypieków kaszy mann? Okazuje się, że jest to bardzo oryginalny i dobry pomysł na poobiedni deser. Ten wypiek jest pożywny i zdrowy; ponadto nie zawiera ani grama mąki. Do upieczenia „babki” będziemy potrzebowali ok. 30 dag kaszy manny,dwie szklanki mleka, cztery jajka, 20 dag cukru oraz tłuszcz i bułkę tartą. Najpierw musimy przygotować formę pod przyszłe ciasto: smarujemy ją tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do formy. Następnie przechodzimy do ubijania ciasta. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier. Tą mieszankę stawiamy na małym ogniu, wkładając naczynie do garnka z wrzącą wodą. Ubijamy ją mikserem, aż do osiągnięcia stałej konsystencji po czym powolutku dodajemy do całości kaszę mannę. Całość po przygotowaniu wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu ciasta wyciągamy je z piekarnika i polewamy dwiema szklankami mleka, po czym znów wkładamy je do piekarnika. Czekamy aż ciasto zgęstnieje. Nasza babka jest gotowa!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.