Banany, bogactwo witamin

Te żółte owoce, które są obecnie ogólnodostępne w sklepach i coraz powszechniejsze w każdej kuchni często bywają niedoceniane. Niesłusznie zresztą ponieważ posiadają wspaniały smak i są bogate w różne witaminy i minerały. Banany podobnie jak inne owoce nie zawierają dużo błonnika, co powoduje, że spożycie ich w nadmiernej ilości może mieć nawet efekt przeczyszczający. Pomimo to jednak warto jeść banany. Możemy je spożywać na surowo (najczęściej), pieczone oraz suszone. Zawierają one dużo witaminy C, oraz potasu bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego człowieka. Dają poczucie sytości, dzięki czemu bezpośrednio wpływają na ograniczenie spożycia przez nas innych, bardziej tuczących potraw. Warto również wiedzieć, że skrobia zawarta w zielonkawych bananach, tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka. Dzięki temu wpływa na ochronę błony śluzowej przed działaniem soku żołądkowego. Banany posiadają również magnez – niezbędny, podobnie jak potas do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.