Buraki – skarbnica zdrowia

Buraki to niezwykle cenne warzywa, które często spotykamy na naszych stołach. W postaci surówek, jako dodatek do barszczu czerwonego czy pozostałych zup. Jest również dodatkiem do różnych sałatek, znamy również popularny dodatek do dań głównych jako buraczki ćwikłowe. Skąd bierze się ta popularność? Pomijając już właściwości smakowe, które są niezwykle duże: buraki zawierają również bogactwo minerałów i witamin. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B. Buraki są świetnym lekarstwem na anemię; zawierają Mianowice duże ilości żelaza. W jego składzie znajdziemy również szereg innych, cennych pierwiastków: dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Buraki również umożliwiają utrzymanie w organizmie równowagi kwasowo – zasadowej, co ważne jest szczególnie w przypadku osób, które spożywają dużo mięsa. Na tym jednak zalety buraków się nie kończą. Buraki zawierają również duże ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu mają działanie profilaktyczne w walce z komórkami rakowymi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.