Cebula

Cebula zwyczajna jest jednym z najbardziej – obok ziemniaków – powszechnym warzywem, występującym zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Na jego popularność wpływa niewątpliwie fakt dobrego przystosowywania się do wszelkich warunków klimatycznych (cebula będzie rosnąć w zasadzie wszędzie), jak również ze względu na jej smak oraz właściwości kulinarno – lecznicze. Początkowo rosła w Azji Południowej; stamtąd na przestrzeni lat rozpowszechniła się na cały świat. W gastronomii stosowana jest na wszelkie możliwe sposoby. Dodaje się ją jako składnik zup, możemy spożywać ją również na surowo w postaci surówek czy sałatek, oraz w każdej innej postaci jako dodatek do gulaszów czy mięs (cebula smazona, pieczona, duszona). Jest również powszechnym składnikiem szaszłyków. Cebula posiada wiele witamin i składników mineralnych takich jak: błonnik, białko, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz kwas foliowy. Ma również zastosowanie lecznicze – plaster cebuli przykłada się w miejsce ukąszenia osy lub pszczoły – uśmierza ból, powoduje również zmniejszenie opuchlizny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.