Cenne warzywa strączkowe

Do warzyw strączkowych zaliczamy fasolę, bób, soję, soczewicę oraz groch. Zawierają dużo białka, w szczególności bób, soczewica oraz soja. Są bardzo dobrym zamiennikiem mięsa, świetnym rozwiązaniem dla wegetarian. Warto je spożywać ze względu na dużą ilość białka, dużą ilość błonnika a także ze względu na pomoc w walce z nadmiarem kalorii, tłuszczu, cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Rośliny strączkowe mają bardzo dużo wspólnych cech – wysoka zawartość białka i błonnika, niskie IG, jednak różnią się zawartością witamin oraz mikroelementów. Do najcenniejszych z nich wszystkich należy niewątpliwie soja. Spośród wszystkich posiada najwięcej białka, bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika. Jest również świetnym źródłem witaminy K. Równie cenna jest soczewica, ze względu na bardzo duże ilości witaminy B1, folianów, miedzi, magnezu, potasu, rozpuszczalnego błonnika. Bób z kolei ma największą ze wszystkich zawartość witaminy K. Zawiera również zawiera potas, miedź i magnez, przydatne w profilaktyce leczenia chorób serca. Z kolei fasola i groch zawierają dużo witamin C, K, beta-karotenu, luteiny i żelaza – czyli substancji przeciwutleniających.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.