Co jeść między posiłkami

Dieta każdego z nas, bez względu na wiek, płeć oraz zawód powinna składać się z trzech posiłków a więc śniadania, obiadu i kolacji. Często nie przestrzegamy tej zasady, najczęśtszą przyczyną jest przepracowanie, lub po prostu brak czasu. Ale poza daniami właściwymi, które powinniśmy spożywać istnieją również przekąski, które zawsze mamy pod ręką i możne zjeść je w każdej chwili (dobre w szczególności dla ludzi zabieganych a więc pracujących czy studentów), którzy nie mają czasu na gotowanie. A więc co jeść, żeby nasze przekąski były zdrowe i jednocześnie smaczne? Wart zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię warzywa, lub owoce. Dwa jabłka lub dwie marchewki zjedzone w przerwie między zajęciami co prawda nie zastapią nam obiadu ale dostarczą potrzebnych składnikow odżywczych i zapewnią odrobinę energii potrzebnej przynajmniej na uczelni czy w pracy. Ich dużą zaletą jest to, że mają niewiele kalorii za to mnóstwo witamin (C, B1, B2, A, E i K). Zamiast warzyw czy owoców możemy wziąć ze sobą opakowanie suszonych owoców (np. śliwek, moreli), orzeszków ziemnych lub migdałów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.