Coś dla miłośników ostrości – sałatka pikantna z dodatkiem chilii

Sałatka meksykańska, bo taka jest jej właściwa nazwa, głownie oscyluje wokół papryczki chilii. I choć zawiera dużo składników i jej wykonanie jest czasochłonne – warto spróbować nowych smaków. Do jej przygotowania potrzebujemy puszkę kukurydzy, kilka papryk, dwie cebule, ocet winny, olej lub oliwa z oliwek, czosnek cytryna, pomidory, 1 papryczka chilii, pietruszka, musztarda oraz avokado i majonez. Kukurydzę wsypujemy do miski, następnie przygotowujemy pomidory – po sparzeniu gorącą wodą ściągamy z nich skórkę. Razem z pomidorami kroimy wszystkie warzywa w drobną kostę: cebulę, pomidory, papryki, papryczkę chilii; wszystko wrzucamy do miski z kukurydzą. Kiedy warzywa są już przygotowane przystępujemy do przyrządzenia sosu. Do sosu będzie nam potrzebne avokado majonez oraz sprasowany czosnek, chilii ocet winny, cebulka oraz olej i do smaku – musztarda. Całość wmieszamy aż do osiągnięcia w miarę jednolitej masy i jednakowej konsystencji po czym wlemy do miseczki i mieszamy aż do dokładnego zmieszania się składników. Sałatka meksykańska – gotowa!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.