Cukinia w panierce prosty, tani, smaczny obiad

Gdy nie mamy pomysłu na obiad, lub po prostu szukamy przepisu, który można zrobić szybko i jest prosty w wykonaniu – przyrządzenie cukinii panierowanej jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Do wykonania potrawy będą nam potrzebne jedynie: mąka, bułka tarta, kilka jajek, odrobina oleju..no i oczywiście cukinia. najpierw przyrządzamy składniki pod przyszłą panierkę, a więc na trzech talerzykach rozkładamy: na pierwszym mąkę, na drugim jajka („rozmieszane” widelcem) doprawione pieprzem, a na trzecim – bułkę tartą. Cukinię należy pokroić w cienkie plasterki, które następnie delikatnie panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzewamy olej i kiedy jest już bardzo dobrze rozgrzany wrzucamy delikatnie panierowane plasterki cukinii. Po chwili nasza przekąska jest gotowa. Obiad wbrew pozorom – jest prosty ale i dobry pod względem dietetycznym. Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Jej owoce nie kumulują w sobie metali ciężkich, a 100g cukinii zawiera w sobie jedynie 15kcal.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.