Czosnek – domowy antybiotyk

Chociaż ze względu na swój smak i zapach nie jest popularny na domowym stole, a na jego widok dzieci uciekają z kuchni, czosnek jest bardzo cennym warzywem. Często rezygnujemy z dodawania go do potraw, między innymi ze względu na jego smak, zapach i aromat jaki pozostaje w ustach na dłogo po jego spożyciu. Jednak należy pamiętać, że czosnek jest jednocześnie najlepszym domowym antybiotykiem, jaki możemy znaleźć w domowej spiżarce. Jest on bogatym źródłem tzw. fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie. Dlatego tak często stosuje się go przy przeziębieniu czy grypie. W medycynie ludowej jest również wykorzystywany przy leczeniu zatkanych zatok, zapalenia oskrzeli, kataru, zaburzeń żołądkowych, a także – infekcji grzybiczych. Jest bardzo bogatym źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Co więcej – czosnek jest również pomocny podczas obniżania poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi a także likwidowaniu zakrzepów. Czosnkowi niektórzy przypisują również właściwości antyrakotwórcze. Tak więc czosnek – choć niesmaczny – samo zdrowie!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.