Czosnek – niesmaczny przyjaciel człowieka

Czosnek to warzywo, które niestety nie należy w kuchni do najpopularniejszych. A szkoda, bo powinno się spożywać, w ograniczonych ilościach niemal codziennie. Jest to naturalny środek leczniczy nie tylko wzmagający naszą odporność, ale – jak dowodzą badania naukowe – mogący mieć nawet wpływ na życie komórek rakowych. Jego wartość odżywcza jest duża bo czosnek zawiera od 40 do nawet sześćdziesięciu procent suchej masy. Ma on dużą zawartość energetyczną oraz nieco witamin. Zawiera m.in. pewne ilości witaminy C, witaminę A, a także witaminy z grupy witamin B: witaminę B1, B2, B3, witaminę PP. Czosnek zawiera również fitosterol oraz flawonoidy. W składzie czosnku znajdziemy liczne substancje lotne, które potocznie nazywa się olejkami czosnkowymi. Wśród grupy tych olejków znajdują się allicyna oraz allistatyna, mające silne działanie bakteriobójcze. Pierwsza z nich bardzo korzystnie wpływa na bakterie m.in. gruźlicy, druga z nich natomiast oddziałowuje na bakterie gronkowca i bakterie okrężnicy. Olejki te wpływają również korzystnie na przemianę materii oraz przypisuje im się działanie antysklerotyczne. Regulują również ciśnienie krwi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.