Dieta eliminacyjna

Jak sama nazwa wskazuje, dieta polega na eliminowaniu z jadłospisu pewnych produktów. Najczęściej takich, które wywołują problemy w naszym układzie immunologicznym. Dużym minusem tej diety jest fakt, iż jadłospis musi być ustalany dla każdej osoby indywidualnie. Dlatego też nie obędzie się bez konsultacji z dietetykiem, który ustali odpowiednie dla nas menu. Dieta charakteryzuje się niższą kalorycznością (względem całościowego dziennego zapotrzebowania energetycznego). Obcina dawkę kaloryczną o około 250 kilokalorii dziennie. Ze względu na to, że celem tej diety jest wyeliminowanie produktów nietolerowanych przez nasz organizm, dieta ta znacząco poprawia zdrowie, jak i samopoczucie. Choć istnieje ryzyko, że te produkty, które są dla naszego organizmu niezbyt dobre, smakują nam w wyjątkowy sposób i trzeba mieć naprawdę silną wolę, by się poświęcić i nie jadać tych produktów. Minusem są również koszty – wykonanie testu na nietolerancję oraz opieka dietetyka są dość kosztowne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.