Dodatki do wigilijnego barszczyku

Niemal w każdym regionie Polski na wigilijnym stole króluje barszcz czerwony. Jednak nigdy nie podaje się samego – zawsze do barszczu dodaje się pewne dodatki, które różnią się w zależności od regionu Polski. Klasyką są tutaj uszka z grzybami i kapustą kiszoną. Jednak coraz częściej wraz z barszczem pojawiają się pierożki pieczone z ciasta drożdżowego. Pierożki te mogą być również smażone. Farsz do nich, jest uzależniony tylko i wyłącznie od naszego gustu, ponieważ możemy doń włożyć w zasadzie wszystko na co przyjdzie nam ochota. może to zarówno być kapusta kiszona z grzybami suszonymi, kasza gryczana z cebulą, czy też soczewica. Coraz więcej osób oprócz uszek i pasztecików coraz częściej podaje barszcz czerwony ze specjalnie przygotowanymi w tym celu strudlami lub tzw. pasztecikami. Do nich również dodaje się najczęściej farsz z suszonych grzybów i kapusty kiszonej. Jest to ciekawa alternatywa dla uszek i pierożków.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.