Domowa piekarnia

Naszła cię ochota na przyrządzenie domowego chleba, a nie posiadasz formy? Da się to przejść. Forma nie jest niezbędnym narzędziem do wykonania tego zadania. Tak naprawdę wystarczy ci papier do pieczenia.

Gdy już zrobisz ciasto, owiń je papierem tak, by z przodu i z tyłu pozostawało około 20 cm wolnego miejsca w rulonie papieru. Zrób szeroką, około 15-centymetrową zakładkę wzdłuż batona chleba po to, żeby w trakcie wyrastania chleba papier się nie rozwinął. Gdy będziesz wkładać go do piekarnika, ułóż tak, żeby zakładka znajdowała się na spodzie (uchroni to papier przed rozwinięciem się). Chleb będzie rósł na długość, więc nie musisz się bać, że papier się rozsunie lub pęknie.

A satysfakcja z upieczenia własnego chleba to coś, co każdy powinien przeżyć choć jeden raz w swoim życiu!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.