Domowe landrynki – nic prostszego

Wydawałoby się, że landrynki możemy kupić jedynie w sklepie, a ich wykonanie w domu jest wręcz niemożliwe. W praktyce jest zupełnie innego. Domowe landrynki to cukierki, których wykonanie jest bardzo proste. Nie potrzebujemy tutaj ani wielkich kulinarnych umiejętności, ani dużo składników. jedyne czego nam potrzeba – to dobre chęci. Do przygotowania domowych landrynek będziemy potrzebowali cukier, syrop owocowy oraz wodę. Jak widać wszystkie składniki najczęściej mamy pod ręką, tak więc wykonać cukierki możemy w każdej chwili, bez wychodzenia z domu. Najpierw należy odpowiednio przygotować syrop pod nasze przyszłe cukierki. Na syrop składa się dwie i pół szklanki cukru, szklankę gorącej wody, oraz trzy łyżeczki syropu owocowego. Tak przygotowany syrop nalewamy do kilku przygotowanych wcześniej naczynek, w których będziemy przechowywać nasze przyszłe landrynki. Do każdego z nich wkładamy kilka ziarenek cukru, od których rozpocznie się krystalizacja całości i odstawiamy do ochłodzenia. Teraz należy poczekać kilka dni. W ciągu tych kilku dni (lub więcej), w miseczkach pod wpływem krystalizacji pojawią się kryształki – z czasem coraz większe. W pewnym momencie przybiorą one formę dużych cukierków. Domowe landrynki są gotowe!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.