Domowe… sushi

Cieszące się coraz większą popularnością sushi najczęściej jadamy w dobrych restauracjach, ewentualnie, ze względu na cenę możemy je również kupić w sieci hipermarketów. Ale warto również spróbować własnych sił w przygotowaniu tego pysznego japońskiego dania. A wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Do przygotowania sushi będziemy potrzebowali kilku składników. Przede wszystkim ryby, ale powinniśmy pamiętać, że mają to być trzy różne ryby. Na przykład tuńczyk, makrela i łosoś. Z każdej ryby będziemy musieli wykroić cienkie plasterki. Ponadto potrzebujemy również sos sojowy, wasabi, ryż oraz imbir. Z przygotowanymi składnikami przystępujemy do formowania naszego sushi. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ryżu, musimy go podgotować, a nastepnie uformować z niego niewielkie kulki. Gotowe kulki smarujemy wasabi. Na górę sformowanych kulek ryżowych nakładamy plasterki ryb, a całość przyprawiamy imbirem. Całość zawijamy, w charakterystyczny dla sushi sposób i układamy na niewielkim talerzy lub półmisku. Do sushi podaje się również sos sojowy, który nalewa się do niewielkich miseczek. Sushi moczymy w sosie i wkładamy do ust.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.