Fasolka szparagowa i jej wartość odżywcza

Fasolka szparagowa, choć niepozorna zawiera dużo składników odżywczych. W dodatku jest smaczna, łatwo ją przygotować i jest ogólnie dostępna. Warto jej zatem spróbować. Dlaczego? W porównaniu z innymi fasolami, fasolka szparagowa jest stosunkowo lekkostrawna. Posiada również o wiele mniej kalorii niż pozostałe. Zawiera w sobie za to bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin. Między innymi znajdziemy w niej błonnik, witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, oraz żelazo, potas, magnez. Duże ilości kwasu foliowego powodują, że fasolka jest zalecana kobietom w ciąży. Świeże ziarnka fasolki szparagowej mają natomiast korzystne działanie na cały układ krążenia, a także maja wpływ na poziom białek we krwi, dzięki czemu najprawdopodobniej zmniejszają szkodliwe działanie antybiotyków na organizm człowieka. Niestety fasolka szparagowa ma również wady – jej nadmierne spożycie może powodować wzdęcia, a także zwiększa zakrzepliwość krwi. Powinni z niej zrezygnować ludzie otyli, lub cierpiący na choroby układu krążenia, gdyż zamiast pomóc – fasolka może im zaszkodzić. Natomiast zaleca się ją młodzieży oraz sportowcom.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.