Fugu

Jest to ryba dość popularna w Japonii. Jednak nieumiejętne przyrządzenie potrawy z niej może stać się dla jedzącego końcem życia, gdyż ryba ta jest silnie toksyczna. Jedynie licencjonowali kucharze mogą przygotowywać i sprzedawać fugu. Jeśli ktoś chciałby uzyskać pozwolenie na taką działalność, musi praktykować u kucharza 2 lub 3 lata, a następnie podejść do egzaminu państwowego. Egzamin zdaje mniej więcej około 30% zdających. Egzamin jest oceniany niezwykle surowo, więc uważa się za bezpieczne próbowanie ryby w restauracjach czy sklepach. Mięso fugu jest bardzo drogie. I być może to właśnie element ryzyka sprawia, że istnieje duży popyt na tę rybę, ponieważ pojawiają się zdania, że fugu ma niesamowicie delikatny, aż za subtelny smak. Pojawiają się również zdania, że ryba ta nie ma smaku. Dziwną ciekawostką może być również to, że jądra rozdymki są uważane za afrodyzjak. Z całą pewnością jest to potrawa dla odważnych. Nie wszyscy odważyliby się na spróbowanie tej ryby, mimo świadomości restrykcji, jakie obowiązują kucharzy zajmujących się przygotowywaniem dań z fugu.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.