Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy to bardzo dobry pomysł na urozmaicony, poobiedni deser. Chociaż same owoce pigwy nie należą do najsmaczniejszych – w postaci galaretki są pyszne. Do przyrządzenia deseru potrzebna nam będzie żelatyna, cukier, kwasek cytrynowy oraz oczywiście – owoce pigwy. Owoce należy przekroić na pół, wyciąć z nich gniazda nasienne, po czym pokroić na drobne kawałki. Następnie przygotowane w ten sposób owoce umieszczamy w sokowniku. Posypujemy je cukrem oraz dodajemy nieco kwasu cytrynowego, aby nabrały odpowiedniego aromatu. W sokowniku powinny leżeć ok. 2 – 3 godziny. Trzymaj sokownik na małym ogniu i uważaj, aby nie wyparowała do końca woda w dolnym zbiorniku. Jeśli tak się zdarzy, a pigwa jeszcze puszcza sok, uzupełnij zapas wody i gotuj dalej. W tym samym czasie umyj salaterkę lub inne naczynie w którym ma znajdować się Twoja galaretka i przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Odparowany sok z pigwy wymieszaj następnie z przygotowaną już żelatyną. Kiedy żelatyna się rozpuści, pozostaw galaretkę do wystudzenia. Aby urozmaicić jej wygląd i smak, możesz do salaterki dodać owoce i pozostawić w galaretce.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.