Gołąbki

Gołąbki to wyjątkowo pyszna potrawa, którą możemy przygotować i zjeść na gorąco, lub odstawić na resztę dnia i podgrzać po raz drugi przed podaniem. Do ich przygotowania nie potrzebujemy ani wielkich umiejętności, ani wielu składników. Podstawowym składnikiem każdych składników jest oczywiście kapusta. Bez niej nie byłoby przecież gołąbków. Należy ją wyciąć odpowiednio z całej główki i umyć liście po czym je wygotować. Po przygotowaniu liści pryszedł czas na przygotowanie farszu. Składniki do farszu każdy z nas ma w spiżarce. Na patelni rozpuszczamy nieco masła, rumienimy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gotujemy ryż, i wraz z cebulką mieszamy razem z przygotowanym wcześniej mięsem „mielonym” (można kupić w sklepie). Dodajemy również zioła i przyprawy, dosypujemy bułki tartej, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. To wszystko mieszamy razem, po czym zawijamy farsz we wcześniej przygotowane liście kapusty. Zawinięte gołąbki wkładamy do naczynia w którym mają się „dusić”. Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. Gołąbki są gotowe!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.