Granat – owoc życia

Owoce granatu nazywa się również często rajskimi owocami. Już od starożytności był on ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze i odżywcze. W czasach dzisiejszych jego znaczenie wcale nie zmalało, między innymi dlatego, że istotnie posiada on bardzo wysokie właściwości odżywcze oraz duże znaczenie dla naszego zdrowia. Owoce granatu są bogate m.in. w witaminy A, witaminę C, witaminy z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B3). Zawiera również bardzo dużo składników mineralnych, takich jak wapń, potrzebny do budowy kości, potas wspomagający pracę układu nerwowego, żelazo i cynk, które wspomagają układ krążenia i jego działanie, a także miedź i selen również posiadające właściwości wspomagające działanie układu nerwowego człowieka. Ponadto w owocach granatu znajdziemy błonnik, niezmiernie ważny dla prawidłowej pracy naszego układu trawiennego, zapobiegając w ten sposób zaparciom, białko, tiaminę, oraz kwasy organiczne m.in. kwas cytrynowy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.