Grejfruty – cenne ale niebezpieczne owoce

Grejfruty to owoce bardzo podobne do pomarańczy – mają z nią zresztą wiele wspólnego gdyż powstały w wyniku zmieszania się gatunków pomarańczy chińskiej i pomarańczy olbrzymiej z Archipelagu Malajskiego. Gastronomia uznaje jedzenie grejpfrutów na surowo; innaą formą spożycia jest również forma soku grejpfrutowego. Co ciekawe Europie i Ameryce grejpfrut uchodzi za dość smaczny owoc, podczas gdy na Wschodzie uważa się go za niejadalny. A nie do końca tak jest. Poza tym, że smaczny grejpfrut m,a właściwości lecznicze. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu, a także szereg witamin m.in. z grupy B. Jednak nadmierne spożycie soku z grejpfruta, lub samych owoców może mieć bardzo niebezpieczne skutki. Powoduje on stężenie leków w organizmie, dlatego niekontrolowane spożycie owocu, lub soku może skończyć się w szpitalu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.