Gruszki – domowy lek i świetna przekąska

Gruszka, występująca powszechnie na terenie Europy, to owoc który jest naturalnym pomocnikiem człowieka w walce ze zbędnymi kilogramami. Gruszka znana jest już od czasów starożytnych, pisał o niej nawet Homer. Gruszki są cenne nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również – a może przede wszystkim – ze względu na swoje właściwości lecznicze. Przede wszystkim gruszki, dzięki dużej zawartości błonnika ułatwiają trawienie pokarmu, skutecznie walczą również z zaparciami. Ale to nie wszystkie właściwości lecznicze gruszki. Ponadto wpływa ona na obniżenie ciśnienia krwi, a co za tym idzie – jest również pomocna podczas procesu gojenia się ran. Gruszka ma niewiele kalorii, za to dużo witamin i minerałów – dlatego powinna często gościć naszej kuchni. Najwięcej w gruszce znajdziemy potasu, jednak znajdą się tam również potas, fosfor, magnez, wapń, sód, miedź, żelazo, bor a także jod. Ma również całą gamę witamin: C, grupy B, PP, K, E. Jest ponadto bogatym źródłem kwasów owocowych: cytrynowego oraz jabłkowego, co sprawia, że z powodzeniem można stosować je w diecie odchudzającej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.