Grzyby – źródłem witamin

Jeszcze do niedawna pokutowało stare przeświadczenie, że grzby – chociaż cenne ze względu na smak i aromat, bardzo pożądane w polskiej kuchni – nie mają żadnych wartości odżywczych. Z czasem jednak okazało się, że wbrew powszechnym opiniom grzyby są nie tylko cennymi źródłami witamin i mikroelementów. W przeważającej części grzyby składają się z wody. Jednak znajdziemy w nich również białko oraz szereg witamin takich jak: witaminy B1, B2 oraz PP. Występuje również witamina D, której nie ma w roślinach zielonych. Grzyby zawierają również dużo błonnika, który znajduje się w kapeluszach (jak większość witamin i minerałów zawartych w grzybach). Z tego względu w kuczni najbardziej wartościowe są kapelusze. Nóżki są mniej pożądane. Bardzo niewiele jest w grzybach tłuszczy (zaledwie kilka procent) oraz kalorii. Za to są one bogatym źródłem takich składników jak żelaza, wapnia, potasu, sodu, fosforu miedzi, manganu, fluoru, cynku, jodu i ołowiu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.