Gumie mówimy „nie”

Wpadłaś na pomysł, żeby tym razem na obiad zrobić gulasz. Przygotowujesz wszystko skrzętnie, dusisz je już bardzo długo, ale i tak się okazuje, że mięso jest strasznie twarde i gumowate.  Co robisz? Uczysz się na swoich błędach!

Kolejnym razem, zanim będziesz przyrządzać gulasz, obsmaż mięsko, a następnie po przełożeniu go do brytwanki, podlej go gorącym płynem. Zimny spowoduje skurcz włókien, co w efekcie spowoduje uczucie gumowatości mięsa i sprawi, że mięso będzie naprawdę dobre.

Innym sposobem na nadanie mięsu delikatności jest dodanie łyżki wódki lub odrobiny wina. Alkohol sprawi, że mięso szybko będzie miękkie. Prócz tego można zastosować jeszcze dodając cukru, kawałków jabłka oraz soku z ananasa.

W ten prosty sposób na zawsze pozbędziemy się gumowatego mięsa i już nigdy nie będziemy musieli się tłumaczyć przed odwiedzającymi nas ludźmi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.