Jabłka – smaczne i zdrowe przekąski dla każdego

Jabłka – jak sama nazwa wskazuje to owoce jabłoni. W zależności od rodzaju drzewa, możemy wyróżnić co najmniej dziesięć odmian jabłek, które poza wielkością, różnią się między innymi smakiem: zaczynając na jabłkach słodkich, poprzez słodko – kwaśne a kończąc na jabłkach kwaśnych. Jabłka często używane są w gastronomii jako zwykła przekąską. Jednak można je wykorzystywać na wiele sposobów: są one dobrym dodatkiem do niektórych sałatek, gdzie w niewielkiej ilości nadają odpowiedni aromat; często przyrządzane są w piekarniku jako jabłka pieczone. Najpopularniejszym wykorzystaniem jabłek jest jednak wykorzystanie ich na przetwory, głównie na konfitury. Pojawia się pytanie skąd wynika taka popularność jabłek. Przede wszystkim są one ogólnodostępne i najtańsze owoce dostępne dla każdego. Po drugie są znakomitą przekąską, po trzecie wreszcie – zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, dzięki czemu mają dodatni wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Ponadto znajdziemy w nich nieco witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, witaminę PP, kwercetynę oraz pektynę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.