Jak jeść ryby

Ryby – jedne z najzdrowszych pokarmów mięsnych jakie mogą się znaleźć na naszym stole – tak jak wszystkie inne potrawy zajmują odpowiednie miejsce w sposobach spożywania potraw. Nie do wszystkich ryb podaje się dwa sztućce. Przykładem jest choćby ryba po grecku czy też wszelkie dania z filetów (bez ości).Te wszystkie jak również sardynki, szprotki, tuńczyki oraz wszelkie rybki z puszki powinniśmy spożywać używając jednego sztućca – jedynie widelca. Z kolei do pozostałych dań z ryb powinno się używać – tak jak w przypadku innych potraw – obu sztućców – a więc noża i widelca. Do tych dań zaliczymy między innymi dania z łososia, wędzone węgorze, a także śledzie – zarówno te solone jak i marynowane. Do pozostałych potraw z ryb takich jak ryby pieczone, smażone oraz gotowane pownośmy używać specjalnego noża (tępy, skośnie zakończony) oraz odpowiedniego, szerokiego widelca. Jeszcze do niedawna w restauracjach podawano do takich dań po prostu dwa widelce – dziś jest to niedopuszczalne, a dwoma widelcami jemy tylko w gronie rodzinnym.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.