Jak sprawić świeżą rybę

Świeżą rybę (czy to kupną czy złowioną przez nas) musimy najpierw dokładnie oskrobać z łusek. Niektóre ryby mają ich bardzo mało, ale z kolei np. niektóre odmiany karpia całe są pokryte łuskami. ryby, które mają lekko osadzone łuski należy skrobać niewielkim nożykiem od głowy w stronę ogona, z kolei okonie – prostopadle do kręgosłua. Ryby takie jak liny z kolei, które mają silnie osadzoną łuskę np. liny, przed rozpoczęciem skrobania należy wcześniej na kilkanaście sekund włożyć do wrzątku. Natomiast ryby takie jak np. węgorze, flądry czy sumy, miętusy – z tych ryb ściągamy skórę. Po oskrobaniu przystępujemy do patroszenia ryby. Najpierw należy odciąć jej delikatnie głowę. Następnie nacinamy ją na brzuchu wzdłuż kręgosłupa i wyjmujemy rękami wszystkie wnętrzności. Trzeba tylko uważać, żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego, bo to może całkowici zatruć smak mięsa. Jeżeli ryba jest do podania w całości usuwa się z niej wnętrzności, oczy oraz skrzela – głowę zostawiamy. Jeżeli ma to być ryba faszerowana to po sprawieniu i przyrządzeniu ryby, zszywa się ją kolorową nicią.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.