Jak zaparzyć herbatę

Herbata – napój znany od wieków, niemal w każdym zakątku na kuli ziemskiej. Towarzyszy nam na co dzień – do śniadania, przy kolacji, w przerwie pomiedzy pracą czy nauką. Ale niewielu z nas wie, że poprawne, dobre zaparzenie herbaty jest prawdziwą sztuką i bynajmniej nie ogranicza się do włożenia torebki herbaty do gorącej wody w szklance czy też kubku. Po pierwsze o smaku herbaty decyduje jej gatunek. Najlepsze i najmocniejsze herbaty, to herbaty liściaste: herbata w torebkach jest jedynie „podróbką” prawdziwej herbaty. Po drugie – nie każda woda nadaje się do sporządzenia dobrego wywaru. Najlepsza jest woda źródlana, lub woda oligoceńska, lub mineralna (gotowana nie dłużej niż przez 30 sekund w otwartym naczyniu). Po trzecie wreszcie – herbatę przed rozlaniem do filiżanek (bo w filiżance powinno się ją podawać, a nie tak jak się to czyni powszechnie – w szklance) herbatę należy zaparzyć przez kilka minut w odpowiednim, przeznaczonym tylko do tego celu czajniczku (zaparzaczu). Przy czym temperatura woday zależy od rodzaju herbaty. Herbatę czarną i oolong – zalewamy wrzątkiem, z kolei zieloną i białą – trochę chłodniejszą wodą (o temp. około 75 st. C).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.