Jakie wino podawać do różnych potraw

Przede wszystkim nie do każdej potrawy możemy dodać wino. Jest to jednak często dobre rozwiązanie, a dobrze dobrane wino z odpowiednią do niego potrawą harmonizuje się i wzmacnia jej smak. W zależności od rodzaju wina, podaje się go do różnych potraw. Tak więc wina różowe, oraz wina białe powinniśmy podawać przede wszystkim do ryb, owoców morza, a także białych mięs, wędlin oraz delikatnych serów. W wypadku białego wina często podaje się go przed właściwym posiłkiem jako aperitif. Jest to również bardzo odpowiednie zastosowanie dla tego napoju. Wina czerwone, lekkie, młode które mają smak i zapach owocowy podajemy najczęściej do mięs czerwonych , wędlin a także – jak w przypadku win białych i różowych – delikatnych serów. Nadają się one również do potraw z ryb w lekkim sosie lub ryb smażonych. Wytrawne wina czerwone stosuje się najczęściej podczas podawania dziczyzny oraz mięs czerwonych. do ostrych, fermentujących serów oraz wszelkiego rodzaju dań z grzybów. Wina słodkie swoje zastosowanie znajdą podczas podawania deserów, a wina musujące – nadają się do podawania podczas każdego posiłku. Są uniwersalne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.