Kaki – tajemnicze owoce

Kaki widujemy coraz częściej – w sklepach i na bazarach. Z wyglądu podobny do pomidorów, jednak w smaku – kaki ma bliżej do moreli lub brzoskwini. Jest to najstarszy owoc uprawiany na Wschodzie (w Chinach, Korei, Japonii). Chociaż owoce kaki są dość kaloryczne jak na owoce, to jednak warto spróbować. Zawierają one bowiem bardzo dużo witamin i związków mineralnych a zaliczamy do nich między innymi: witaminy C oraz A, dość duże ilości potasu, cukrów, żelaza, karotenów, fosforu a także – wapnia. Owoce kaki można spożywać na wiele sposobów: na surowo, suszone, gotowane i kandyzowane. Ponadto w postaci różnorodnych dżemów, marmolad, galaretek, a także sałatek owocowych i sosów słodko – kwaśnych. Kaki mogą być również świetnym dodatkiem do drinków, sorbetów oraz lodów. Generalnie możemy wyróżnić dwie odmiany kaki: pierwsza, z dużą ilością taniny – owoc ten jeszcze niedojrzały jest cierpki w smaku, zanika ona jednak gdy owoc nieco dojrzeje. Druga odmiana to odmiana kaki bez tianiny. Jest ona słodka i nie posiada pestek – w przeciwieństwie do pierwszej odmiany.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.