Kalafior i brokuł

Składniki: kalafior, brokuł, łyżka soli, łyżeczka cukru, 200 g szynki wędzonej, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz, 2000 g startego sera.

Kalafior i brokuł dzielimy i blanszujemy w posolonym wrzątku, do którego wsypujemy łyżeczkę cukru. Robimy to przez 5 minut. Cebulę tniemy w piórka, szynkę w drobną kostkę. Kalafiora i brokuł wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy szynką i cebulą i, jeśli lubimy, doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę, podgrzewamy do zeszklenia i wlewamy mleko, stale przy tym mieszając. Mleko wlewamy powoli i porcjami. Gotujemy aż do zagęszczenia się sosu. Później doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie zalewamy tym przygotowane warzywa i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Na koniec posypujemy danie żółtym serem (tuż po wyjęciu z piekarnika, by ser mógł się jeszcze roztopić).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.