Kapusta – smaczny lek

Najczęściej kapustę spożywamy jako składnik różnego rodzaju surówek czy sałatek. Stwierdzamy, że warzywo to jest bardzo smaczne, niewiele jednak wiemy o jego leczniczych właściwościach. A szkoda, bo te są bardzo duże i powodują, że kapustę powinniśmy włączyć na stałe do naszej codziennej diety. Główną jej zaletą jest bogactwo różnych składników odżywczych zawiera między innymi sporo żelaza, magnezu, potasu i siarki, mikroelementów i witamin oraz aminokwasów i enzymów. Najbardziej wartościowa pod tym względem jest kapusta biała, która jest najbogatsza w składniki mineralne. Sok z białej kapusty ma duże właściwości lecznicze i profilaktyczne w leczeniu między innymi owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności, może być również stosowany w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony oraz ogólnym zmęczeniu. Duże właściwości lecznicze mają również poszczególne liście kapusty, które stosuje się jako okłady. Pomagają one przy egzemie, odmrożeniach z pęcherzykami, opryszczce, trądziku, hemoroidach, zwichnięciach, krwawych wylewach, zapaleniu żył, a także owrzodzeniach żylakowych, nerwobólach reumatycznych oraz półpaścu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.