Kapusta – zdrowie ukryte w liściach

Kapusta to warzywo jadalne, znane już przeszło od 2500 lat. Występuje w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej, jednak uprawiana jest również w innych częściach naszego globu. Najpopularniejsza jej odmiana to tzw. kapusta głowiasta. Do tej odmiany zaliczymy szereg rodzajów kapust takich jak kapusta biała czy też kapusta włoska. Pierwsza z wymienionych świetnie nadaje się do kiszenia, druga z kolei – o wiele cenniejsza pod względem zarówno smaku jak i wartości odżywczych. Niewątpliwie na największy szacunek zasługuje kapusta czerwona, która niestety Rzadko gości w kuch, a jest bardzo bogatym źródłem między innymi antyoksydantów, czego często się nie docenia. Wszystkie rodzaje kapusty wykorzystuje się na różne sposoby – kapusta głowiasta w zasadzie najlepiej nadaje się do kiszenia. Z liści kapusty włoskiej możemy zrobić gołąbki, lub inną potrawę tgo rodzaju. Z kapusty czerwonej powstają smaczne surówki, lub sałatki, które pojawiają się na stole wraz z daniami głównymi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.