Kilka słów o afrodyzjakach

Afrodyzjaki to wszelkiego rodzaju potrawy, którym przypisuje się właściwości miłosne, pobudzanie libido i zwiększanie pociągu seksualnego. Czy jest to prawda: według naukowców – nie do końca. Badania naukowe nie wykazały, aby pewne potrawy wpływały na pobudzenie libido, aczkolwiek za takie uznaje się pewne z nich. Między innymi do afrodyzjaków zalicza się truskawki. Pierwsze przepisy na potrawy mające działanie afrodyzjaków, znaleziono już w Egipcie – były zapisane na starożytnych hieroglifach. Starożytni Grecy również wierzyli w dobroczynne działanie pewnych potraw, jeśli chodzi o sferę seksualną. Chociaż według naukowców, nie mają one nic wspólnego ze sobą to jednak ciekawe jest, że wszystkie z potraw uznanych za afrodyzjaki są lekkostrawne i zawierają mnóstwo mikroelementów oraz witamin. Do innych afrodyzjaków należą, poza truskawkami np. mieszanki korzenne (według średniowiecznych poglądów), oraz do niedawna środki takie jak np. sproszkowany kawałek jeleniego poroża. Obecnie za takie afrodyzjaki uznaje się kiełki, marchewkę, seler, i wszelkie inne warzywa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.