Kiwi – zielona bomba witaminowa

Kiwi to – mówiąc najprościej – prawdziwa bomba witaminowa. Ten zielony owoc, w którym zawiera się niemal 99 procent wody, nie dość że jest b ardzo smaczny to w dodatku bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim jego najważniejszy składnik to witamina C, której owoce kiwi zawierają bardzo dużo. Dzięki temu ważne jest spożywanie kiwi w okresie jesienno – zimowym – wzmacnia ono naszą odporność na wirusy oraz infekcje dróg oddechowych. Kiwi zawiera również obok witaminy C, także witaminę E oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy tutaj również bardzo duo składników mineralnych: potas, cynk, fosfor oraz magnez. Ma on bez wątpienia ponad przeciętne wartości odżywcze. Obok witaminy C, kiwi warte jest uwagi ze względu na zawarte w nim antyoksydanty, zapobiegające powstawaniu komórek rakowych. Według naukowców kiwi również może zastąpić doskonale aspirynę, jeżeli chodzi o kwestię związaną z funkcjonowaniem naszego układu krwionośnego. Spożywając ok. dwóch kiwi dziennie można zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi, a dzięki temu zmniejsza jednoczesnie wystąpienie udarów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.