Kolorowa jajecznica

Każdy rodzic wie, jak ciężko zachęcić małego berbecia do zjedzenia całego śniadania. Trzeba się troszkę nagimnastykować, by dziecko zechciało zainteresować się posiłkiem, a cudu wymaga już zachęcanie szkraba do zjedzenia przygotowanej mu porcji. Jednym ze sposobów zachęcenia dziecka do jedzenia jest przygotowywanie kolorowych posiłków.

Do przygotowania kolorowej jajecznicy potrzebujesz: 6 jajek, 200 g chudego wędzonego boczku, po 2 czerwone i żółte papryki, pęczek dymki, pęczek natki pietruszki, 8 łyżek mleka, łyżka oleju, szczypta soli i grubo mielony biały pieprz.

Musisz oczyścić paprykę z gniazd, opłukać, pokroić na małe kawałki. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski, dymki zaś skroić w krążki. Natkę pietruszki musisz drobno posiekać, jajka rozmącić z mlekiem i doprawić solą i pieprzem, następnie wymieszać z pietruszką. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć paseczki boczku. Gdy osiągną już złoty kolor, dodaj dymkę i paprykę. Smaż warzywa z boczkiem około 5 minut, aż będą miękkie i szkliste. Polej składniki masą jajeczną i smaż na małym ogniu do całkowitego ścięcia się białka.

Tak przyozdobioną i pożywną jajecznicę powinien zjeść każdy maluch.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.