Koperek – niepozorny bywalec naszej kuchni

Podobnie jak natka pietruszki czy szczypiorek, koperek był znany już w starożytności; uprawiano go m.in. w starożytnym Egipcie czy Grecji. Jest on smaczną przyprawą dodawaną w kuchni do zup, twarogów, sałatek oraz po prostu – na kanapki. Ma właściwości lecznicze, m.in. posiada bardzo silne działanie moczopędne. Dzięki temu zalecany jest np. przy problemach z nerkami (w postaci herbaty koperkowej) oraz leczeniu chorób związanych z drogami moczowymi. Herbatka z kopru ma również szereg innych zastosowań. Przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt a także wspomaga produkcję mleka u kobiet. Herbata z koperku posiada również właściwości przeciw wzdęciowe, dzięki czemu często jest podawana małym dzieciom. To jednak nie wszystkie właściwości lecznicze koperku. Koperek posiada również właściwości uspokajające, dzięki czemu pomaga walczyć z bezsennością. Koperek można podawać na wiele sposobów. Można położyć go jako dodatek na kanapkę wraz ze szczypiorkiem. Jednak częściej dodaje się go np. twarogu. Można również z niego zrobić sos koperkowy lub dodać do młodej kapusty. Jest on smacznym i zdrowym dodatkiem, dlatego warto mieć go w kuchni zawsze pod ręką!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.