Kotlety mielone

Kotlety mielone to bardzo proste danie, które możemy przyrządzić szybko, bez większych umiejętności. Jest sycące i stanowi dobry, szybki obiad. Urozmaiceniem dla zwykłych kotletów mielonych, są pieczarki, które do nich dodajemy. Do przyrządzenia kotletów mielonych będą nam potrzebne: ok. 0,5 kilograma mięsa mielonego, ok. 0,5 kilograma pieczarek, tzw. wegetę (przyprawa), 2 – 3 jajka, olej do usmażenia bułka tarta oraz mąka do przyrządzenia panierki. Wszystkie produkty powinny być świeże, w szczególności tyczy się to mięsa – najlepsze i najsmaczniejsze jest takie, które sami przyrządzimy. Jeśli nie mamy na to czasu lub możliwości możemy je po prostu kupić w sklepie. Najpierw przygotuj sobie panierkę – najlepiej rozłożyc sobie na trzech talerzykach kolejno – makę, jajka oraz bułkę tartą. Następnie podsmaż chwilę przygotowane wcześniej, drobno pokrojone pieczarki. Wymieszaj je z mięsem mielonym i uformuj z nich niewielkie kotleciki. Całość panieruj w kolejności mąka, jajko, bułka tarta i podsmaż na patelni. Po podsmażeniu włóż je jeszcze na ok. 10 – 15 minut do piekarnika. Gotowe. Tak przyrządzone kotlety należy podawać wraz z surówką i ziemniakami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.