Kuchnia azjatycka – płow

Od czasu do czasu warto spróbować nowych smaków. Także tych z odległych zakątków świata. Jedną z potraw, która pochodzi z dalekiej Azji jest tzw. płow. Do przygotowania płowu będzie nam potrzebne ok. 0,5 kilograma wołowiny (chociaż w miarę możliwości i upodobań – oryginalnie powinna być to baranina), kilka cebul – cztery do sześciu, 2,5 szklanki ryżu, ok. 70 gram masła, kilka marchewek (sześć, siedem), oraz kilka główek czosnku (dwie lub trzy). Mięso należy pokroić w niewielkie kawałki, cebulę oraz marchewkę również, najlepiej w piórka oraz paski. Następnie rozgrzewamy tłuszcz w dużym garnku i smażymy w nim mieso oraz warzywa. Usmażoną całość zalewamy ok. litrem wrzącej wody, do wody dodajemy czosnek i zostawiamy na kilkanaście minut do gotowania. Powstający bulion posypujemy również ryżem, a całość nadal gotujemy. Potrawa jest gotowa po ok. pół godziny, kiedy niemal cała woda wyparuje, a całość zgęstnieje. Zwieńczeniem przygotowani potrawy jest urobienie z ryżu specyficznej górki na całości i włożenie w ten „ryżowy kopiec” czosnku jako dekoracji. Podano do stołu!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.