Mandarynka – bogactwo minerałów

Mandarynki, to niepozorne owoce drzewa mandarynkowego. W Polsce dostępne są jedynie importowane; naturalnie wystepują jedynie w krajach m.in. regionu podzwrotnikowego. Te niepozorne owoce warto jeść, m.in. ze względu na ich walory smakowe, ale nie tylko. Mandarynki są również bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, których ilość jest wręcz nieograniczona. Moglibyśmy powiedzieć, że owoce mandarynki są wręcz „bobami witaminowymi”. Co więc znajdziemy w mandarynce? Przede wszystkim zawierają bardzo dużo witaminy C, ale również witaminę A, kwas foliowy – bardzo ważny dla kobiet w ciąży, również potas, wapń, fosfor, a także magnez, sód i żelazo oraz cynk. Mandarynki najczęściej spożywa się na surowo i w tej postaci są najzdrowsze, ponieważ zachowują najwięcej swoich właściwości odżywczych. W sklepach jednak mandarynki są również dostępne w formie dżemu oraz soku. Warto jeść mandarynki. Wspomagają naszą odporność, dostarczają bardzo ważnego kwasu foliowego, wreszcie – wpływają na pracę naszego układu nerwowego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.