Marchew – powszechna i wielogatunkowa

Marchew – podobnie jak ziemniaki, jest rośliną szeroko rozpowszechnioną na całej kuli ziemskiej. Zawiera się w ponad 25 różnych odmianach, jest to roślina z rodzaju selerowatych. W gastronomii wykorzystuje się jedynie korzeń – natka zostaje bezużyteczne, w przeciwieństwie do np. pietruszki. Korzeń jest bardzo wartościowy z odżywczego punktu widzenia, bo to tam kumulują się wszystkie wartości odżywcze marchewki. Marchew jest uprawiana jako warzywo lub jako roślina pastewna w zależności od gatunku. Korzeń marchwi ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim można go spożywać – na surowo – w postaci np. surówek lub całego umytego i obranego korzenia, co stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia. Marchewka jest również szeroko wykorzystywana w surówkach oraz większości zup, podaje się ją również smażoną lub duszoną. Popularne są również soki z marchwi oraz przeciery i przetwory. Korzeń marchewki jest bardzo cenny: zawiera dużo białka, cukry i węglowodany, karoteny, prowitaminę A, olejek lotny, witaminy z grupy B, a wartość energetyczna 100 g marchewki wynosi ok. 33 – 35 kcal.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.