Melba – deser na każdą okazję

Melba to smaczny deser. Składa się z wielu składników a jego wykonanie co prawda zajmuje nieco czasu, jednak wspaniały efekt jest wart zachodu. Można go podawać na rodzinnym spotkaniu, w gronie znajomych lub po prostu bo zwykłym niedzielnym obiedzie swoim dzieciom. Do jego wykonania potrzebujemy ok. 20 dag lodów śmietankowych, 3 brzoskwinie (mogą być z kompotu, równie dobre są te z puszki), 5 dag orzechów włoskich, drobno posiekanych, 20 dag lodów kawowych, ½ szklanki śmietany a także 2 łyżeczki cukru pudru. Najpierw musimy przygotować śmietanę i owoce. Śmietanę ubijamy na jedną masę z cukrem pudrem; owoce kroimy w drobną kostkę. W pucharkach, w których będziemy podawać deser układamy nieco lodów śmietankowych i nieco lodów kawowych. Na wierzch wykładamy przygotowaną śmietanę i owoce. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Na samą górę możemy również wylać dowolną, owocową galaretkę. Deser gotowy!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.