Niedoceniane jajka

Jajka, wbrew powszechnemu mniemaniu o swojej szkodliwej działalności na rzecz organizmu, nie są wcale tak niepożądane jak by się mogło wydawać. Dietetycy mówią, że jajko pomimo że ma duży poziom cholesterolu – powinno być spożywane nawet kilka razy w tygodniu! Dlaczego? Jajka SA bogatym źródłem podstawowych składników odżywczych w najkorzystniejszych dla organizmu proporcjach. Zaliczamy do nich: białka, witaminy, luteinę, lecytynę, żelazo, potas, cynk, chrom, fosfor niezbędne m.in. dla prawidłowej pracy serca. W jajkach znajduje się również substancja o nazwie L-tyrozyna która odpowiada za dobry nastrój. Niestety jajka posiadają również wiele wad. Przede wszystkim jajka są bardzo wysoce alergenne, co powoduje, że łatwo uczulają w szczególności dzieci. Dlatego też jeżeli dziecko jest karmione piersią mama powinna wyeliminować białka jajek ze swojej diety. Lekarze zalecają w tym przypadku ostrożność: całe jajko można podać dziecku najwcześniej w 11. miesiącu życia, a w przypadku alergika – jeszcze poźniej. Czy cholesterol jest w przypadku jajek tak czarny jakim się go powszechnie pokazuje? Wydaje się że nie. Naukowcom do tej pory nie udało się wykazać, że ludzie jedzący dużo jajek częściej chorują na serce. Nawet ludzie, którzy mają zaleconą przez lekarza dietę antymiażdżycową mogą jeść do dwóch – trzech jaj tygodniowo.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.