Niedoceniany seler

Seler zwyczajny, uprawiany w Polsce to gatunek roślin dwuletnich z rodziny roślin selerowatych. Występuje naturalnie w Europie, Azji Mniejszej oraz w Ameryce Północnej i Południowej, a także w Afryce. W sztuce kulinarnej wykorzystuje się głównie jego korzeń, choć nie tylko – wykorzystuje się również liscie selera. Uprawiany od ponad 2000 lat jest stosowany zarówno jako warzywo jak i zwykła przyprawa. Używany nie tylko w sztuce kulinarnej. Posiada również właściwości lecznicze.  Ponad 90 procent roślin zawiera różnego rodzaju olejki eteryczne, posiada dwukrotnie więcej witaminy C niż w jakichkolwiek owocach cytrusowych! Zawiera również kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz niewielkie ilości beta – karotenu i witaminę E. Jako ciekawostkę można podać, że seler używany był w starożytności nie jako warzywo jadalne, a dodatek w ceremoniach żałobnych i pogrzebowych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.