Oleje – rzepakowy, lniany a może oliwa z oliwek

W dzisiejszych na rynku mamy dostępną całą gamę różnego rodzaju tłuszczy płynnych (oleje). Poczynając od zwykłego, standardowego oleju słonecznikowego, znanego niemal od zawsze, obecnie możemy kupić również tzw. olej lniany, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Na sklepowej półce znajdziemy również olej palmowy (niepożądany w kuchni) oraz olej z pestek winogron). Poszczególne rodzaje olejów różnią się miedzy sobą. Przede wszystkim różnią się zastosowaniem, smakiem oraz ilością kwasów. Kwasy zawarte w olejach dzielimy na nasycone kwasy tłuszczowe, ( bardzo niepożądane w diecie ponieważ podnoszą poziom złego cholesterol. Jednocześnie obniżają ilość dobrego cholesterolu dlatego przyczyniają się do zwiększenia ryzyka chorób serca). Wyróżniamy również jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ( kwasy te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Dlatego im jest ich więcej w oleju tym bardziej nadaje się on do smażenia i podgrzewania); oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dzielimy je na kwasy omega-3 i omega-6).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.