Orzeźwiający drink z granatów i pomarańczy

Wśród całej gamy różnorodnych drinków jakie możemy znaleźć w menu restauracji lub na towarzyskiej imprezie często pojawiają się drinki z pomarańczy czy granatów. Czasem jednak warto spróbować własnych sił w przyrządzeniu oryginalnego drinka i zaimponować swoim znajomym. Tym bardziej, że wbrew pozorom – wcale nie jest to trudne. Do przyrządzenia drinka będzie nam potrzebny jeden owoc granatu,  jedna czerwona, dojrzałą pomarańcza, 70 ml czystej wódki, ok. pół łyżeczki cukru trzcinowego, nieco cukru białego – kryształu – do dekoracji, miód – również do dekoracji oraz lód kruszony. Najpierw przygotowujemy sok z granatu, który należy dokładnie umyć i przygotować do wyciśnięcia soku np. tocząc po blacie stołu i mocno przyciskając rękoma. Dzięki temu, po odcięciu kawałka twarde skórki, większość soku wręcz sama wypłynie. Wyciśnięty sok odcedzamy. Następnie sparzamy owoc pomarańczy i również wyciskamy z niego sok. Teraz, gdy wszystko gotowe, przyrządzamy drinka. Wierzch szklanki moczymy lekko w miodzie i cukrze białym. Do środka wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy sok z granatu. po ściance naczynia wlewamy wódkę a na wierzch sok pomarańczowy. Całość ozdabiamy naciętym plasterkiem z pomarańczy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.