Otręby – dietetyczny skarb

Kojarzą się głównie z dietą odchudzającą, usuwaniem zaparć i niezbyt dobrym smakiem. A jednak, wbrew pozorom otręby mogą znaleźć szereg innych zastosowań, w szczególności dlatego, że są bardzo bogatym źródłem błonnika oraz dostarczają cennych witamin i mikroelementów. M.in. otręby są bogate w witaminy grupy B, a także witaminy E oraz chrom, cynk i mangan. Z tego względu są bardzo ważne w diecie diabetyków, w której bardzo ważne jest regulowanie poziomu cukru we krwi. Otręby są nieodłącznym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Są dobrym źródłem błonnika więc wpływają zbawiennie na nasz układ trawienny. Otręby i zawarty w nich błonnik zwalczają zaparcia oraz regulują wypróżnienia. Znajdują świetne zastosowanie w przypadku diet odchudzających – pomagają skutecznie zrzucić zbędne kilogramy. Znajdują również zastosowanie w profilaktyce lekarskiej, m.in. w zwalczaniu hemoroidów, żylaków kończyn dolnych i przepukliny rozworu przełykowego przepony. Często wykorzystuje się je jako dodatek do pieczywa a także urozmaicenie śniadania (płatki śniadaniowe z otrębami). Często stosowane są jako dodatki do różnego rodzaju ciasteczek. W Rumunii wykorzystuje się je do przyrządzenia zakwasu na żurek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.