Owoce morza – kilka wskazówek

Owoce morza stają się coraz częstszym gościem na polskich stołach. Jednak po za tym, że są smaczne, warto wiedzieć co nieco o ich właściwościach, sposobie przyrządzania, przechowywaniu. Oto kilka wskazówek. Przede wszystko należy pamiętać, że wszystkie mięczaki czy skorupiaki znajdujące się w puszkach czy słoikach są już ugotowane i nie należy ich gotować po raz drugi. Często są one pakowane w tzw. zalewie własnej. W tym wypadku przed podaniem ich na stół, do sałatki, czy dania, należy je dokładnie opłukać. Niewielkie, świeże krewetki wrzuca się najpierw do gorącej Woy i gotuje przez ok. dwie – trzy minuty, następnie je wyjmujemy, łamiemy główkę i wyciągamy z nich tuszkę. Owoce morza które kupujemy w postaci mrożonej nigdy nie powinny by ć zamrażane ponownie. Jednoczesnie należy pamiętać, że rozmrażanie powinno przebiegać bardzo wolno, stopniowo, w warunkach chłodniczych. Wyjątkiem jest przygotowywanie ich na przykład w formie pieczonej czy smażonej, kiedy od razu można je poddać obróbce cieplnej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.